Smarrig lågkalloripizza!
Här får du recept på grunddeg och en smaskig tomatsås.
Grunddeg - 4 personer
25 g jäst
2,5 dl rumstempererat vatten
400 g mjöl: 150 g italienskt durumvetemjöl och 250 g fullkornsvetemjöl: graham, kamut, emmer eller dinkel
1 tsk fint havssalt
Tillagning
- Smula jästen i 0,5 dl av vattnet och rör tills jästen har löst sig.
- Blanda i 2 msk durumvetemjöl.
- Ställ det att jäsa under en kökshandduk i en timma.
- Blanda degen med resten av vattnet och resten av mjölet, som saltet är nedblandat i. Knåda noga, antingen i en matberedare eller med handkraft tills du har en blank och smidig deg.
- Dela degen i 2 avlånga, 4 stora runda eller 8 små runda, tunna bottnar.
Tomatsås - 4 personer
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk extra jungfruolja
1 burk tomater
100 g semitorkade tomater
Havssalt och nymalen svartpeppar
Tillagning
- Hacka lök och mjuka upp den i olja tills den är blank och mjuk.
- Tillsätt burktomaterna och ½ tsk salt.
- Låt såsen puttra 5 minuter. Tillsätt de semitorkade tomaterna och mixa såsen och smaka av med salt och peppar.
- Du kan också köpa utmärkta, färdiga tomatsåser till pizza på burk.
- Exempel på bra topping till pizzan nedan
4 personer
1 portion pizzadeg - grundrecept
Cirka 3 dl tomatsås - grundrecept-
100 g riven mozzarella
4 tomater
12 skivor bresaola – italiensk lufttorkad skinka av nöt
100 g svart olivtapenade
12 basilikablad
Tillagning
- Dela degen i 4 delar
- Kavla ut dem till runda, tunna bottnar
- Fördela tomatsåsen över dem
- Strö därefter över osten och skär tomaterna i mycket tunna skivor och lägg dem på osten
- Grädda pizzorna i 230 grader i cirka 12 minuter
- Ta ut pizzorna ur ugnen och fördela skinka, tapenade och basilika på dem